@ Gurkan

? : Hur gör man det med försäkringar? Hemförsäkringen slutar gälla efter 45 dagar. Vilken försäkring ska man köpa till?

! : Båda mina säsonger har jag haft en förlängning av den reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen. Fungerar som så att man ringer till sitt försäkringsbolag och berättar hur länge man kommer att vara på resande fot (är du osäker så ta lite längre än vad du tror) så får man papper och grejer. För mig har det kostat ca 1500:-/vinter från mitten av januari (slutet på de 45 dagarna) till en liten bit in i maj.
Eftersom du ska till Frankrike kan jag även tipsa om Carte Neige, en extraförsäkring som du köper via den lokala sportklubben eller på turistbyrån (i Val Thorens har de kontor i samma lokal, precis vid snötorget). Har du den är du garanterad att bli hämtad om du skadar dig på berget, oavsett om det är i eller utanför pisten, utan att de börjar krångla. Vet inte exakt hur den fungerar men den kostar ca 50 euro och ser åtminstone till så att du blir ihopsydd och placerad på sjukhus om det skulle behövas.

? : Hur tar man sig lättast till och från Val Thorens? Hur ofta går bussen ner till tågstationen? Där ifrån kan man väl åka till Genevé/Grenoble för att ta sig smidigast hem men flyget?

! : Jag åkte dit med Alpservices bumsebuss och hem med något danskt reseföretag som sålde ut restplatser till bummare. Gällande hemvägen så kör både Langley och UCPA till ganska sent på säsongen.
Flyg är enklast till Geneve (Grenoble är ett alternativ men det är en liten charterflygplats och dit går inga flyg från Sverige innan slutet av december). Därifrån går det bussar som tar dig hela vägen till Val T. Åkte med samma företag från Geneve till Val d’Isere förra vintern och det kostade 60 euro. Inte jättebilligt, men mycket enklare än att åka tåg och byta och ha sig och ändå vara tvungen att ta buss sista biten från Moutiers.
Moutiers är närmaste riktiga stad, ca 45 minuter med bil från Val Thorens. Dit går bussar dagligen. Får du chansen att lifta ner med någon så är det ett bra tillfälle att bunkra mat. Typ halva priset på mat där jämfört med uppe i VT!

? : När jag kommer ner till Val Thorens. Vart ska jag gå allra först för att söka jobb? På de skandinaviska krogarna/restaurangerna?

! :

  • Tango (Langleytillhållet) brukar ta hjälp av säsongare med snöskottning, diskplock etc. Dock får man sällan betalt i cash, utan gratis mat och streck i baren. Kan vara schysst om du har rätt gott om pengar men vill dryga ut kassan lite.
  • Ski Set är största skiduthyrningsfirman i Val Thorens, de tar alltid in säsongare. Lämna CV på stora Ski Set Goitschel vid snötorget. Jobbtider brukar vara fredag kväll, lördag och eventuellt söndag morgon, lite beroende på säsong. De äger även Quiksilverbutiken så känner du för att kränga kläder kan du ju nämna det.
  • Kolla alla barer och restauranger som finns för jobb som t.ex. busboy (disk/glasplock).
  • Du kan alltid kila förbi mitt gamla jobb, Le Kinabalu i övre gallerian (Peclet) och fråga om de vill ha en diskare. (Hälsa från mig!) Ägaren, Eric kan verka lite skrämmande men är väldigt trevlig. hans fru, Nila är lite excentrisk och pedant men annars rätt schysst. (De gillar skandinavisk personal eftersom vi brukar stanna säsongen ut. Tydligen gör inte alltid fransmännen och britterna det..) Jag jobbade mellan 18 och 24 fyra dagar i veckan (se till att vara ledig tisdagar då är det Boogie Night på Tango), fick obegränsat med käk de dagarna och var pigg i backen dagen efter, till skillnad från de som jobbade i barer till 2-3 på natten.
  • Håll öronen öppna, om någon har fått kicken eller tänker dra hem blir det jobb lediga.
  • Vill du jobba mycket kan du få billigare liftkort om du har kontrakt, tror dock att man var tvungen att jobba minst 30h/vecka för att få det. Kolla upp det med någon på plats, det kan ha ändrats. 07/08 fick man i alla fall 50% rabatt på Bellevillekortet, det som gäller i Val Thorens och Les Menuires. För att åka i Courchevel/Meribel köper man i så fall endagstillägg. Här finns vinterns liftkortspriser.

Jepp, det var nog det jag kan komma på nu.
Hör görna av dig om det är något, och hoppas du får en grym vinter i Val Thorens.
(Kör några åk till Lac Du Lou åt mig va? ^^,)