Den senaste veckan har nakenskidåkningsklippet från Valhalla gjort ännu en viral-vända på internet efter att ha ”återupptäckts” av någon obskyr, klickjagande sportsajt. Och jag vet som inte riktigt vad jag tycker om det..

Å ena sidan kul – Sweetgrass är sköna snubbar, och ju fler som fattar deras bredd och kompetens (Afterglow vs Valhalla, någon?) desto bättre för dem och indirekt även för skidfilmandet.

Å andra sidan blir jag lite kluven – att sajter som inte huvudsakligen fokuserar på skidåkning är lite efter på att snappa upp saker köper jag, men när renodlade skidsajter försöker håva in ännu ett knippe klick till statistiken genom att återuppliva någonting som de omöjligen kan ha missat när det faktiskt var nytt och aktuellt.. alltså, jag vet inte.

Ja, jag inser att jag står och kastar sten i ett glashus nu, eller skjuter mig i foten eller något annat korkat. Jag är inget helgon, om jag inte redan har begått samma förseelse som jag nu härjar om kommer det garanterat hända, förr eller senare, men jag ska göra mitt bästa för att undvika det.
Iallafall, låt mig komma med några jämförelser.

Exempel 1: Jesper Tjäders dubbelbakåt över Nine Knights-pipen har ältats om och om och om igen, i princip sedan klippet först lades upp på nätet. (Missförstå mig rätt, det är grymt, och jag blir mer imponerad för varje gång jag ser det.) Nu senast på Aftonbladets viralsajt i och med SVT-reportaget med Jesper som sändes idag. Helt okej, de är mainstream-media som troligtvis aldrig kommer vara först på bollen på en sån nischad grej.

Men hade jag, som jobbar på en synnerligen specifik sajt, med gott samvete kunnat publicera det klippet, enskilt, igen? Nä. Jag behöver en ny anledning, som att tävlingsarrangörerna slängt ihop en ”Topp 10 ögonblick från Nine Knights och Nine Queens”, vilket de ju också gjorde under veckan som gick. Då kan jag lyfta det igen, eller om jag i något annat sammanhang skriver om Jesper och tycker att klippet är relevant att inkludera.

Alla är vi olika, tänker olika, men att ett klipp blivit viralt en gång till tycker inte jag personligen är en tillräckligt bra anledning. Trots att jag misstänker att universum inte håller med mig.

Exempel 2: Nostalgifaktor. Jag har inga som helst problem med att tjata om, säg, Shane McConkeys del i Claim, Reines första vinnaråk på Bec des Rosses eller Teddybear Crisis. Bara det är uppbackat med en skön tillbakablicks-text är det helt okej att återuppliva gamla klipp och filmer som legat och dammat till sig i arkivet idag. Dock tycker inte jag att ett klipp med ett drygt år (räknat från publicering) på nacken har samlat på sig något damm eller någon nostalgifaktor än.

Men det kanske bara är jag.

Jag vet att klick betalar min lön, men just nu är jag inne i en period när femtioelvatusen virala videoklipp som nio gånger av tio inte är speciellt roliga och ”Detta är det sjukaste..” och ”Du kan inte ana vad som hände sedan”-rubrikerna verkligen står mig up i halsen.
Är världen så cynisk att folk inte längre läser saker de har genuint intresse av?

Jag skriver hellre rubriken ”Harlaut vinner X Games med en tailbutter-trippel” än ”Se skidstjärnans sjuka trick” tio gånger av tio. Nej, man ska inte avslöja allt med en rubrik, men någonstans går väl ändå gränsen.

Whatever, det var dagens småtrötta rant. Jag ska försöka skriva mer om skidåkning och mindre om journalistik nästa gång.

(PS. För säkerhets skull – detta är mina åsikter, inte min arbetsgivares och så vidare.)