Death Cab For Cutie – We Looked Like Giants
Transatlanticism (2003)

Den här låten låter som gymnasiet för mig, på ett förvånansvärt bra sätt. Den låter som att sitta i studiehallen på matteavdelningen, och dela hörlurar med en kompis, prata om senaste avsnittet av The OC och samtidigt lite halvhjärtat försöka förstå sig på den ondsinta kombinationen av siffror och bokstäver som hoppar runt på sidorna i boken framför en. Bokhörnen är luddiga efter år av att ha slängts in i plåtskåp efter plåtskåp av mattehatande estetelever.

We Looked Like Giants låter som slitna Converse och det där perfekta paret manchesterbyxor – ett secondhandfynd utan dess like. Som axelremsväskor täckta av knappar och tygmärken, en gammal Altoids-ask med plektrum och öronproppar i, som mixskivor och en lugg som nogsamt sprayats till stel perfektion med Fructishårspray.

Den låter även väldigt mycket som att vara typ sjutton och bli lite generad över påtagligheten i textraden som går ”When every thursday I’d brave those mountain passes. And you’d skip your early classes. And we’d learn how our bodies worked.”