Rent mentalt är jag redan så gott som färdigpackad, även om det inte är förrän på lördag morgon jag far från Stockholm. Fysiskt är packningen betydligt mer kaotisk, men det känns lugnt. Jag har gjort det här förut.

Hursomhelst, så tänkte jag bara passa på att nämna några saker som inte står på listan över sånt som är helt självklart att packa med sig, men som ändå kan vara väldigt gött att ha med sig på säsong.

  1. Grenuttag. Säsongsboenden i Alperna är alltsomoftast åtskilliga ljusår från Skistars pjäxtorksförsedda fjällstugor, och under det knappa halvsekel som gått sedan den franska skidfunkisen var i sitt esse har genomnittsmänniskans eluttagsbehov ökat en aning. Och finns det gott om eluttag kan jag nästan lova att hälften av dem av ett eller annat skäl (oftast väggfasta möbler) är hopplöst otillgängliga. Därför är ett grenuttag alltid en del av min ”utöver det mest självklara”-packning. Det är ett bra sätt att slippa tjafs om vem som ska få ladda vilken elektronisk pryl först.
  2. Termos. Ingen skräll, men ack så bra att ha för att hålla nere matkostnaderna, och förhöja standarden på den medhavda macklunchen en gnutta. Kaffe eller varm choklad i backen känns inte som någon större utgift, men ihopräknat över en hel vinter finns det gott om pengar att spara. Som exempel kostar en tvålitersdunk med mellanmjölk (inte den äckliga superpastöriserade) typ tre euro i mataffärerna på franska skidorter. Det är mindre än vad en pyttekopp varm choklad kostar på en backrestaurang.
  3. Tofflor. Seriöst. Om inte annat så för att sannolikheten för att golvet på stället där du bor förr eller senare kommer bli mer ostädat än vad som egentligen känns bra. Dessutom är det mysigt, och fluffiga saker som tofflor kan klämmas ihop och tar då nästan ingen plats alls i packningen. Kan även inhandlas i typ souvenirbutiker vid behov.
  4. En gammal men fungerande mobiltelefon (olåst). Omifallatt det skaffas ett lokalt mobiltelefonnummer så kan den gamla mobilen från byrålådan få tjänstgöra, och så kan de 30 eurona som en kontantkortsmobil kostar användas till något roligare. Typ mat. Eller öl. För att inte tala om att en medhavd skruttmobil har svensk ordlista. Bara en sån sak.
  5. Ett extra par hörlurar. För du kan ge dig fasen på att ditt nuvarande par kommer gå sönder eller bara helt sonika försvinna. Och det är mycket troligt att det är dubbelt så dyrt att skaffa nya hörlurar i en isolerad alpby än hemmavid innan avfärd.

Avslutningsvis två saker som inte kräver någon förklaring: Silvertejp och resorb.

Godnatt bloggen, sov så gott.