Godmorgon!

Idag är det stora ”fixa-allt-som-måste-fixas-samt-packa-klart”-dagen, vilket jag snart ska ta itu med, men först måste jag bara gnälla lite.

Ni som läst här ett tag kanske minns att jag vid ett par tillfällen suckat djupt över den amerikanska publikationen Freeskier och dess redaktörers förmåga att vara mer eller mindre medvetet slentriansexistiska. Lite på samma sätt som jag av olika anledningar kan vilja skrynkla ihop mig när jag läser saker jag skrev för några år sedan hoppas jag att de inom en så snar framtid som möjligt kommer tänka likadant om vissa av sina puffar på sociala medier, och hur de generellt uttrycker sig när de skriver om tjejer i sporten.

Senaste exemplet i raden: En svinbra edit (på riktigt, svinbra, klicka play på klippet här nere) med Lexi Dupont, som verkar ha rest över merparten av norra halvklotet förra vintern, med Warren Millers filmteam i hälarna. Åkningen är tio tummar upp-bra, filmningen oklanderlig (duh, Warren Miller har gjort skidfilm i ett par sekel, nästan) och mixad med lagom mycket random lifestyleklipp och tokigheter för att inte bara bli en och sen, och sen, och sen, vilket ibland är en risk med säsongssammanfattningsgrejer.

Vad gör Freeskier när de puffar editen på sin Facebooksida?

Gissa.

En.

Gång.

freeskierlol

”Enjoy big drops, bikini-shots and more, below.”

Ursäkta mig, jag kräktes just lite i min mun.

De menar alltså att av alla saker en skulle kunna lyfta för att skapa intresse för den här videon är den parodiska tiosekunders-sekvensen i början där en tjej (som jag antar är Lexi?) och en kille (som jag antar är snubben från K2s Lange-parodi-reklam, eller möjligen hans dubbelgångare) duschar i slowmotion mer relevant än allting förutom ”big drops”?

*bankar Freeskiers webbredaktörer i huvudet med en lavinspade*

Hade åkaren ifråga inte varit sponsrad av K2 och därför inkluderat detta som en spoof/koppling till en existerande och ganska uppmärksammad reklamkampanj har jag svårt att överhuvudtaget förstå hur den lilla snutten ens hade varit med i editen. Den känns i helheten ganska malplacerad, och det tyckte jag redan innan jag konfronterades med Freeskiers Facebookpuff.

Det sorgliga i det hela är att texten inne i artikeln, efter en inledande rad av sarkasm som är sådär, istället blir helt rätt. Snacka om åkningen, snacka om hur bra det är, sluta jaga klick med sexism från forntiden dammit. Pappskallar.

”Our sport provides multiple life stresses (i.e. lift lines, wildlife, partying, snow, skier babes, hot cocoa, etc.), but at the end of the day, it’s just skiing. That’s why Lexi duPont decided to release her hard-charging 2015 edit, #WhySoSerious, showcasing the multiple fun aspects of shredding—massive cliffs, natural booters, waist deep pow, flat 360s, ski flying, heli-rides and more.

Seriously though, Lexi’s 2015 season edit is nothing short of amazing. For the Idaho-native, last season entailed shredding with Warren Miller, Stellar Media and Stept Productions, whilst bagging a plethora of top-notch footage. Watch her season edit above, and cross your fingers that you meet up with this fun-loving gal on the hill sometime. She’s a firecracker, and she rips damn hard.”

Avslutningsvis: Ja, jag vet att editen ifråga fått namnet #whysoserious, och jag vet att den genomsnittliga amerikanen och jag inte är på samma våglängd gällande genustänk och sexism inom actionsportmedia, men jag tycker ändå att Freeskiers återkommande omedvetenhet är tröttsam. Jag tror rätt mycket på att vara förändringen en själv vill se.. och som jag ser det verkar Freeskier tycka att det är kul med fler och fler tjejer som gör väsen av sig i skidvärlden, men vid minsta lilla chans att få några billiga klick (läs: naket) så går det före det mesta vad gäller nyhetsvärdering.

Skitsamma, här är editen, kolla på den, den är bra. Nu ska jag packa.