Jag gillar att i tid och otid upplysa folk om att ”liftsorten funitel faktiskt uppfanns i Val Thorens”.

Och detta hänger litegrann samman med detta blogginläggs huvudsyfte. Den allra första funitelen som byggdes är nämligen Funitel de Peclet – även känd som ”den där stora äggliften som går upp på det där stora berget” här i Val Thorens.

Sedan dess tillkomst har Val Thorens knåpat ihop ytterligare tre stycken funitelar (funiteler?), och patentet har gått på export till övriga världen (läs: Doppelmayr), så den mest lättgooglade funitelen numera är nog den i St Anton. Whatever – jag tappar tråden.

Jo. Fyra funitelar (funiteler?) i Val Thorens.

  1. Peclet. The Original and Best, typ. Om inte annat så för att den möjliggör sju kilometer pulkabacke. Men jag är skeptisk till inredningen i de nya äggen. Fällstolar? På Min Ära!
  2. Grand Fond. Så lång. Så svajig när det blåser. Så hopplöst seg att stå i. Men ett nödvändigt ont för att ta sig till Orelle utan att passera Caron, vilket en vill eftersom Caron-vägen till Orelle stavas svart puckelpist.
  3. Bouquetin. Namnändringen är tramsig, den heter Bouquetin oavsett vad det numera står på pistkartan. Sådeså. Övertydlighet är för mesar. (Bouquetin är sedan ett par år tillbaka namnbytt till Funitel des 3 Vallées så att inte ens den mest intelligensbefriade sportlovsturisten ska missa att det är den liften (och en stollift med samma namn) som leder vidare ut i Tre Dalarna.) *djup suck*
  4. Thorens. *blänger skeptiskt och muttrar något om Col-Fyrans tillgänglighet* Jag förstår inte varför den finns, den ger inte mycket i förhållande till upp-tid, men jag ska ge den en ny chans i vinter, jag lovar.

Grejen är att det är bara en som är ”Funitelen”. Och det är såklart Peclet. Och jag vet inte riktigt varför jag kände att jag behövde skriva ett inlägg bara för att klargöra att när jag säger ”Funitelen” är det Peclet och inget annat som avses, men nu är det gjort. Så.

Original-Funitelen, och diverse utsikt.

Original-Funitelen, och diverse utsikt. Ursäkta halvkass mobilbild..

PS. Vill ni veta mer detaljerat vad en funitel är, och vad som skiljer den från en ordinär ägglift föreslår jag Wikipedia eller Google. Jag orkar inte förklara.

Förövrigt vill jag bara meddela att jag drömde någon sorts kvasi-mardröm inatt där jag blev utskälld av Police Municipale för att ha använt för mycket salt när jag försökt få bort isen utanför Panda. Hoppas verkligen att den drömmen inte har någon verklighetsförankring, det orkar jag inte med.