Craig Armstrong – Glasgow Love Theme
Love Actually Soundtrack (2003)

Eftersom det är jul.
Jag är ju inte speciellt mycket för julen egentligen. Så länge jag får kolla på Kalle Anka och Karl Bertil och äta mitt julgodis är jag nöjd. Julmusik är kul, men inget måste.. antar att alla år i skolkörernas luciatåg och avslutningsuppträdanden gjort mig en smula luttrad eller nåt.

Men den här trudelutten tycker jag om. Kanske för att det inte är någon egentlig jullåt – bara en låt som råkar vara med i julfilmernas julfilm. Den är lika mycket ”låtsas att mitt liv är en musikvideo när jag går genom stressgången på T-Centralen en torsdagseftermiddag i november” som den är ”tindrande ljus och glögg”. Fin som bara den.

Den låter som att inte vilja vara någon annanstans än just här, men ändå sakna mormors risgrynsgröt och knäckeflarn, och pappas julgransplockningsiver och lycka över att få vara tomte. Låter som alla grådimmiga västkustjular när jag längtat efter minsta lilla snöflinga om möjligt ännu mer än vad jag längtar efter snö just nu. Som att absolut inte vilja hem till hemvändarfesten i småstaden på juldagen, men ändå få lite ont i själen för att några av dom jag ändå saknar säkert kommer vara där.

Lite så låter den.

Lite vemod och glädje på samma gång.

God jul på er.