Detta lilla inlägg handlar till viss del om Star Wars: The Force Awakens, men är såvitt jag kan bedöma spoilerfritt. Men är du en puritan som inte ens sett trailrarna kanske du inte ska läsa detta inlägget innan du har sett filmen.

reybb8

Frankrike är ett underligt land på många sätt. Tillexempel är det tydligen inte okej för vissa biografer (läs: den här uppe i Val Throens) att visa filmer på originalspråk. Så vad göra när den mest hajpade filmen på flera år tar över all världens biografer och en tur in på sociala medier känns som ett minfält av rädsla för att bli spoilad?

Roadtrip, såklart. Till närmaste bio som visar den på engelska, vilken visade sig finnas i Annecy.

Sagt och gjort – i söndags kväll knödde jag, Tälje, Andreas, Bob och Jackson in oss i min inte pyttelilla men ändå inte spatiösa bil och rullade de drygt tio milen ner till Annecy, givetvis med obligatorisk matpaus på Donken i Albertville. Efter viss förvirring då biopersonalen av någon extremt oklar anledning hänvisade oss uppenbarligen inte fransktalande människor till en av de franskdubbade visningarna fann vi rätt biosalong, och fick därefter avnjuta en klassisk John Williams-fanfar och den därefter följande filmen.

Som så många andra har mina förhoppningar inför denna uppföljare pendlat mellan ”hoppas inte för mycket, kom ihåg hur tvivelaktiga prequelsen faktiskt var”, och ”men trailern är ju jättebra, hjälp!”. JJ Abrams må vara erkänt bra på att sparka nytt liv i tämligen dammiga franchiser (Star Trek), men jag hemsöks fortfarande av hur odrägligt träskallig Anakin var, och hur ofta Padme knappt var mer än rekvisita i Episode 1-3, så ja, jag var orolig. Jag ville inte bli besviken.

Men, The Force Awakens har faktiskt själ. De nya karaktärerna är intressanta, de gamla håller måttet och det är dessutom förbaskat uppfriskande med mångfald, exempelvis i form av kvinnliga X-Wingpiloter och att två av tre huvudpersoner inte är vita män. Det är Star Wars ut i fingerspetsarna, igenkännigsfaktorn är stor och det känns som att teamet bakom har gjort sitt yttersta för att göra en film som de redan inbitna fansen ska gilla, och skapa lite hopp och förtroende inför de kommande Episode VIII och IX, och sidospåren (Rouge One m.fl) snarare än att bryta mönster och göra något genuint oväntat.

Och jag kan bara tala för mig själv här, men jag tycker att det funkar finfint. Särskilt om en har i åtanke att The Force Awakens ska fungera som språngbräda in i tredje generationens rymdsaga lika mycket som den ska stå på egna ben. Det finns många lösa trådar i slutet, mycket mer att få reda på om de nya karaktärerna och jag längtar redan efter att de ska nystas upp om ett och ett halvt år.

Kraften vare med er.

/H