Story Of The Year – Sidewalks
Page Avenue (2003)

Det är väldigt lätt att avfärda alla band från början/mitten av 00-talet som hade tre eller fler ord i sitt bandnamn som en enda stor, homogen klump av tredje-vågen-emo. Det kanske till och med är befogat. Men det var den musiken jag lyssnade på när jag gick på gymnasiet, och åren därefter, och här och var finns det faktiskt guldkorn.

Story Of The Year blev som jag ser det aldrig bättre än de var på sin debutplatta, Page Avenue – ett elva låtar långt soundtrack till alla som växte upp i tråkiga småstäder där tågen knappt ens stannar åren efter millennieskiftet. Och av alla låtarna på plattan är det Sidewalks som sticker ut eftersom den inte är högljudd och dramatisk, utan mjukt smygande.

Den låter som att stå på motorvägsbron mellan Tröingeberg och Vinbergs Kyrkby och titta på bilar, och bara låta sig förundras över det faktum att samma väg sitter ihop med femtioelvatusen andra vägar och att det går att köra på samma väg genom nästan hela Europa.