Jag har tillfälligt bytt kust.

Är i Kivik på jobb, eftersom min kära arbetsgivare har restauranger på fler ställen än i Heberg. Det stora äppleståhejet som pågått hela helgen har nu packat ihop sig, och jag ligger i sängen i det avskalade men trivsamma rummet jag bor i här och sorterar intryck.

Toto, we’re not på Laxbutiken anymore.

Det är första gången jag jobbat på ett ställe som är i närheten av lika stort som dear old Camp Gulag (min hjärna fortsätter använda mitt och CC’s urgamla smeknamn på jobbet, hur mycket jag än försöker påtala för mig själv att det är politiskt inkorrekt, ber om ursäkt för detta, men det är dessutom svårgooglat, vilket kanske är bra) och en kan väl säga att det är långt ifrån likt.

Exempelvis är planlösningen raka motsatsen. Hemma är det jättekök i mitten och sedan nästan som ett gäng yttre lager med kylrum och annat, och all ”offentlig yta” är koncentrerad åt ena hållet. Det finns liksom en fram- och en baksida. Buhres är typ uppbyggt kring labyrintliknande gångar med som tre ej sammanhängande ”satelliter” i form av butik, restaurang och sillalucka som sticker ut åt olika håll. Mitt lokalsinne känner sig kört i en mixer efter denhär helgen, det är ett som är säkert. Lägg till det ett stort antal temporära partytält och annat, och jag blir ännu mer imponerad över att jag överhuvudtaget hittat in och ut ur byggnaden.

Jag blir även smått tossig av att de olika ”satelliterna” har olika öppettider (vilket ju inte hade varit möjligt hemma, eftersom allt är i samma rum där). Det blir en väldigt annorlunda arbetsdagsrytm när alla inte rör sig efter samma klocka. Nog för att folk börjar och slutar på olika tider hemma också, men allas tider styrs av en och samma faktor – att öppettiderna är tio till nitton, alla dagar (föreställ er att jag sa det kursiverade med min allra mest inställsamma och välartikulerade telefonsvararröst).

Utsikten från personalrummet är ganska kunglig. Det går att klättra upp på taket bakom rökugnen och sitta där och götta sig i solen. Kolla ut över Hanöbukten och den gigantiska äppeltavlan och allt folk som cirkulerat på hamnplan i helgen. Kivik är fint. Får lite Ljungskilevibbar av det, fast här är uppförsbacken påväg till ICA, istället för tvärtom. De har även lokal bio, vilket jag såklart upptäckte lite för sent ikväll för att hinna gå och se den där nya Jane Austen-filmatiseringen som fått bra kritik. Håhå jaja. Jag had nog ändå varit för trött för bio.

Imorgon har jag sovmorgon, så jag tänkte traska ut på piren och fotografera lite, om vädret är okej. Jag har faktiskt ingen aning om hur vädret ska vara, men jag hoppas att det är fint på onsdag och torsdag när jag är helt ledig. Då hade jag tänkt utforska Österlen lite mer ordentligt, medelst cykel.

Mer då? Jag ska jobba i servisen resten av tiden jag är här vilket, bortsett från att jag alltså måste borsta håret på morgnarna, känns helt okej. Fast det är faktiskt väldigt många år sedan jag jobbade i servis mer än enstaka stunder, så jag är även lite orolig för att jag kommer vara som ett yrt höns. Men det blir säkert bra.

En god natts sömn så orkar jag vadsomhelst.

Peas!