Bummarbloggen

betraktelser från val thorens

Meny Stäng

Mjukstart

Förra året såhär dags var det inte mycket snö i Val Thorens. Undantaget plättarna från snökanonerna gick väl snögränsen kring 2700 meters höjd eller så. Och det är lite som att svära i kyrkan, men jag tyckte att det var jätteskönt. För även om jag längtade efter både snö och att åka skidor var jag liksom rädd för det, rädd för att någon av de ihoplimmade skruvarna i min hjärna skulle ha hamnat fel och jag inte skulle tycka att det var kul längre.

Det var helt perfekt att jag fick knata runt i fjolårsgräset ovanför Les Menuires och bara andas i några dagar, hitta lite balans och landa i tillvaron. Jag behövde den mjukstarten, jag hade nog inte orkat med att vakna upp dag ett och rusa ut i backen med en handfull människor jag inte kände. Det hade blivit för hetsigt.

I år blir också en mjukstart på sätt och vis, fast mer i form av att det med allra största sannolikhet kommer finnas en massa fluffig snö att tillgå när jag kommer fram. Snörapporten ser helt klart lovande ut, temperaturerna likaså, och med tanke på att Courchevel (!) tjuvöppnar Verdons-Saulire redan på fredag så har jag mycket svårt att tro att Val Thorens kommer vänta med att låta liftarna snurra ända till den 26:e.

Deras inlägg i debatten hittills var förövrigt ett svar på en fråga om tjuvöppning, som även hänvisade till att Courch öppnar. Om min knaggliga franska fattat rätt var deras ställning i frågan nåt i stil med ”om vi tjuvöppnar så tänker vi göra det i större skala än en backe + en lift”. Lagom kaxiga sådär.

Men ärligt talat, det ska mycket till om både YR och SnowForecast har fel.

Kvalificerad gissning: Peclet, Cascades och kanske även 2 Lacs eller Plein Sud kommer vara i drift senast helgen efter denna, dvs 18:e eller 19:e november. Jag kan självklart ha fel, men visst vore det trevligt?

Förövrigt hatten av till Courchevel som tidigarelagt sin säsongsstart med nästan en månad efter ett enda snöfall. Nu ligger ju Combe de Saulire bra och skuggigt till, men ändå.

Idag då? Tja, jag hänger i ett snöigt och framförallt halkigt Stockholm.. projekten för dagen är att göra julgodis, traska bort till Västertorp och kolla in mammas nya jobb, samt gå igenom alla vinterprylar och packa ner det som ska med. Funderar även på att ta en promenad bort till den lokala pulkabacken (minimal kulle) för att begå säsongspremiär, men det beror lite på hur snö/gräs-och-löv-ration ser ut.