Till er som hittar in på min blogg via Freeride – ursäkta dubbelposten. Följande krönika publicerades den 27 februari, och är en väldigt städad och resonerande version av mina personliga åsikter i frågan. Faktum är att jag blir mer och mer förbannad varje gång jag läser det här, inte så mycket på grund av vad grabben ifråga gjort utan på att vi lever i ett samhälle där vissa fortfarande tycker att det är okej att bete sig så här.

Landslagsåkare är skyldiga att tänka på vad de skriver.

Kevin Bäckström har fått lämna snowboardlandslaget. Orsaken: ett hatiskt blogginlägg och lättklädda bilder på tjejer på Instagram. Är det rimligt att kräva att idrottare ska bete sig på ett visst sätt på sociala medier?
 
Vid det här laget har nog de flesta hört att Kevin Bäckström blivit kickad från snowboardlandslaget. Eller uppmanad att omedelbart lämna sin plats, som det heter på byråkratiska.
Orsaken: att han publicerat bilder och text på sina sociala medier som strider mot förbundets värderingar.

Är det inte 
lite hårt, att ta ifrån en tjugoåring en landslagsplats som mycket väl kan leda till OS i Sochi nästa år, för att han tagit till personangrepp i ett blogginlägg och  publicerat bilder på halvnakna tjejer? En vinter när #näthat seglat upp på var och varannan löpsedel? (Hör ni min sarkasm?)

Nej. Det är inte hårt. Jag förstår att förbundsfolket reagerar. Inte minst efter att ett strippklubbsbesök i höstas, där Kevin var en av de inblandade, ledde till värdegrundsdiskussioner inom landslaget och samtal med samtliga åkare kring vad det innebär att vara en förebild. Han fick en varning. Han ignorerade den.

Som landslagsåkare representerar man inte bara sina personliga sponsorer utan ett helt land, och det ser inte bra ut för snowboardlandslaget om Kevin Bäckström postar förlegade sexskämt och attackerar journalister, ens på sina egna sociala mediekanaler. Punkt.
Det sänder ut signaler till hans följare att det är okej att bete sig så, att skratta åt något som är nedsättande, för att det är maskerat som skämt.

Grejen är att det inte bara är Kevin Bäckströms fel. Inte i grund och botten.
I grunden handlar det om en höhö-mentalitet och kvinnosyn som inte är det minsta unik för actionsportvärlden, utan finns lite varstans i samhället, och den kommer tyvärr inte ändras för att en kille mister sin landslagsplats.

Den kommer ändras för att tillräckligt många, tjejer som killar, fattar att det går en gräns mellan att tycka att någon är snygg och att se någon som ett objekt, och även säger ifrån när ”humorn” slutar vara rolig.
Det är skillnad på att skämta med sina nära vänner i ett sammanhang där alla egentligen vet vad som gäller eller är underförstått, och att posta något som tusentals följare bara ser som hastigast och i värsta fall tycker är okej.
(Jag menar inte att infantilisera någon, och tror verkligen inte att de drygt 13 000 som följer Kevin på Instagram delar alla hans värderingar, men tyvärr är gränsen mellan skämt och allvar suddig och svårtydd på internet.)

Det här är ett skolexempel på vad som kan hända när en ny sport, och ett nytt sätt att dela med sig av sitt liv och sina åsikter möter en allmänt vedertagen syn på vad som är okej och inte. Jag tror inte att Kevin Bäckström kommer lida av den här storyn i tid och evighet – nästan all publicitet slutar i bra (eller åtminstone lönsam) publicitet. Han har aldrig bett om att bli en förebild och så länge han bara representerade sig själv och sina personliga sponsorer var det upp till dem att sätta gränser och ställa krav. Krav som fram tills igår troligen handlade om bra tävlingsresultat, bilder och filmsegment – inte om värderingar.


Men landslaget är
annorlunda. Där representerar man ett land, får pengar och stöd från en nationellt förbund för att utöva sin idrott på bästa sätt, och då är det rimligt att utövarna i sin tur har vissa krav på sig. Till exempel att inte lägga upp bilder på sociala medier som förnedrar och förminskar kvinnor. Ha en kvinnosyn från medeltiden, javisst, men håll den i så fall för dig själv, inte på en blogg med tusentals läsare. Inte om du tänker åka i landslagskläder.

“Han bad inte om att bli en förebild,” ropar försvararna, och det har de alldeles rätt i. Men han valde att tacka ja till en landslagsplats, och i och med det valet har lagledningen rätt att lägga sig i hans publicitet om den strider mot landslagets värderingar.

Och ärligt talat, bara för att någon skickar dig en bild på sin nakna rumpa och ber dig publicera betyder inte det att det faktiskt är en bra idé att lägga upp den på din blogg. Det gör dig varken till en kvinnohatare eller kvinnoälskare, det känns mest tröttsamt och så löjligt typiskt för vår generation. Allt ska ut på nätet, direkt. Utan eftertanke.
Men vi kan prata mer om just det en annan gång.

Snowboardförbundet hälsar att Kevin Bäckström är välkommen tillbaka om han omprövar sina grundläggande värderingar, och det är helt rätt. Det är inte bloddoping och fusk vi snackar om nu, det är åsikter och människosyn, och sånna saker kan tack och lov förändras med tiden.

– – – – –
Avdelningen för osmaklig Instagrampost >>> HÄR
– – – – –

Bakgrund:

I oktober 2012 besökte snowboardlandslagets Kevin Bäckström och Tor Lundström en strippklubb, helt i egen regi. Bilder från strippklubben lades sedan ut på deras Facebook och Instagram.

Efter den incidenten hade landslagsledningen möten med samtliga åkare, både enskilt och i grupp där de diskuterade värdegrundsfrågor och vad det innebär att vara en förebild och med i landslaget.

Sedan dess har Kevin Bäckström fortsatt lägga upp nakenbilder och inte helt rumsrena kommentarer på sin blogg och Instagram, och när han i söndags publicerade ett blogginlägg (numera borttaget) där han gick till angrepp mot två journalister på Nyheter24 rann bägaren över för landslagsledningen.

I förrgår (måndag 25/2) meddelade snowboardlandslaget att Kevin Bäckström får lämna sin plats i landslaget med omedelbar verkan eftersom han i sociala medier och olika uttalanden agerat på ett sätt som inte är förenligt med landslagets värderingar. Han är dock välkommen tillbaka om han ändrar sig, så länge han uppfyller de idrottsmässiga kraven.

I går meddelade även Kevin Bäckströms sponsor Junkyard att man har valt att avsluta sitt samarbete med honom.