I slutet av veckan publicerade jag två väldigt olika artiklar. Den ena – resultatet av ett test av lavinappar (min exakta åsikt om dessa skapelser kommer efter Lucia, när vi gjort klart del två av testet), och den andra – en otroligt oviktig text om vilka skidor jag tycker är snyggast i år.

Nu har bägge legat live tre-fyra dagar, och jag kan efter en titt i admin konstatera att artikeln om skidors utseende lockat drygt 33 procent fler läsare än artikeln om lavinappar. Den har även fått fler kommentarer. Kring detta tänker jag såhär:

  • Freerides genomsnittliga besökare (inte core-besökare utan genomsnittet) läser hellre om ovansidan på exempelvis Sir Francis Bacon än om ny teknologi inom ett riskfllt område av skidåkningen. Kan man då anta att den genomsnittlige Freeridebesökaren inte ägnar någon större del av sin tid åt skidåkning som kräver lavinkunskap och -utrustning? Det vet jag inte men det känns ju så.
  • Kommentarerna på artikeln om lavinappar är föga förvånande mer ingående och analyserande.
  • Den övergripande känslan hos de som kommenterat artikeln om skidor är ”meh”.
  • Slutsats: de aktiva medlemmarna (oklart hur många dessa är) uppskattar inte ytliga mainstreamtexter, och drar sig inte heller för att tala om det. De ”tysta” besökarna däremot – de som läser och söker information men aldrig kommenterar, uppskattar dem desto mer.

Det är väl tur att jag gillar att skriva båda sorter.