Hej och välkommen till ett för denna blogg nytt inslag. Jag tänker med oregelbundna mellanrum framöver recensera olika prylar jag använt eller använder, eftersom jag tycker att det är roligt att skriva om och någon som läser kanske finner informationen matnyttig. Först ut blir en reflektion kring de skidglasögon jag använt de senaste två vintrarna – Scott LCG.

Jag valde LCG av flera olika skäl – här följer några av dem i behändig punktform:

  1. Synfältet är riktigt stort, tack vare den tunna ramen, men brillorna är samtidigt inte för stora för mitt mittemellanstora fejs.
  2. De har kant. Ja, det är otroligt trendigt med ramlösa gogglar men jag tycker det känns tåligare med någon form av kant som skyddar själva linsen litegrann.
  3. Smidigt linsbytessystem, och två linser, en ljus och en mörkare följer med vid köpet.
  4. Den viktigaste punkten. De passar mitt ansikte och passar med min hjälm. Uppfyller ett par gogglar inte denna punkten spelar de andra punkterna tyvärr ingen roll.
Scott LCG

Scott LCG

Precis som andra gogglar i denna prisklass har LCG rejält med vaddering mot ansiktet och även silikon på insidan av bandet, (vilket borde vara standard för alla gogglar men inte alltid är det) en liten men trevlig detalj. Jag har använt dem med två olika hjälmar (POC Bug och POC Fornix) och den vagt rundade ovansidan funkar som en smäck med bägge. LCG är rätt stora, men bygger inte lika mycket på höjden som sfäriska modeller från andra tillverkare, vilket passar mig som har ganska brett, men inte så högt ansikte.
Ventilationshålen på framsidan av linsen är små, men jag har sällan råkat ut för imma, bara i typiska ”gräva mig loss ur djup snö efter vurpa”-situationer.

Linserna:

Till den blåa ramen jag valde fick jag med två linser – en ljus (Illuminator 50) och en mörkare (Solar Blue Chrome). Den förstnämnda är ljust gul med lite snyggt blålila skimmer på utsidan, och gör sig bäst i riktigt dålig sikt och kvällsljus. Jag är ganska känslig för ljus och allting som inte var flatljus, svensk midvinter, snöfall eller mörker fick mig att börja kisa med denna lins. Å andra sidan är de riktigt bra i usla ljusförhållanden.

Lins nummer två (Solar Blue Chrome) skulle jag påstå klarar sig bra i allt utom snöstorm och de allra himmelsblåaste vårdagarna i Alperna eller fjällen. Utifrån är den blå, på insidan är den mörkt rosa/orange-aktig. För dagar när ljusförhållandena ändras titt som tätt, eller man växlar mellan att åka i sol och skugga är den helt perfekt. Det finns en svart lins som är ännu mörkare, men förutom under de allra bästa blåfågeldagarna tycker jag denna funkar fint.

Mörkare lins (Solar Blue Chrome)

Mörkare lins (Solar Blue Chrome)

Ljus lins (Illuminator 50)

Ljus lins (Illuminator 50)

Linsbytet:

Ett av huvudskälen till att skaffa dyra gogglar är att de i de flesta fall har någon sorts snabbsystem för att byta lins. På LCG funkar det som såhär: Linsen lossas med en liten spak på högerkanten av ramen, därefter hakar man loss den på bägge sidor, sätter i en annan lins och drar tillbaka spaken så den ger ifrån sig ett klick. Processen tar ungefär 10 sekunder och det är inga problem att göra bytet i liften med vantarna på. Jag har heller aldrig varit med om att linsen har lossnat när den inte ska.

Linsfästesmojängen

Linsfästesmojängen

Linsen har hakar som fästs i ramen

Linsen har hakar som fästs i mojängen

Annat piffigt:

Det går att justera passformen över näsan med två skruvar på undersidan av ramen. Min första åsikt var att det lät som en fånig gimmick, men jag testade att ändra dem och märkte faktiskt skillnad. Konstruktionen är gjord så att den inte verkar försämra hållbarheten på gogglarna i stort, så den får klart godkänt.

Extralinsen kommer förpackad i ett hårt case som är format helt efter linsen, vilket är schysst för det tar liten plats i ryggan men samtidigt krävs det en vurpa modell större för att linsen ska ta stryk i packningen.

Skruvar för att justera passformen över näsan

Skruvar för att justera passformen över näsan

Praktiskt fodral

Praktiskt fodral

Stryktålighet:

Jag har använt dessa gogglar drygt 100 åkdagar i Sverige och Alperna under två års tid, de har packats upp och ner ur ryggsäckar och resväskor otaliga gånger men jag har inte varit oaktsam med dem. Efter varje åkdag har jag lagt ner dem i påsen för att skydda linsen. Jag har gjort några framstupa-snömonster-vurpor och krockat med otaliga trädgrenar vilket totalt har resulterat i två repor som är stora nog att märkas i sikten när jag har gogglarna på mig, vilket får ses som helt okej sett till hur mycket jag använt dem. Den enda anmärkningen jag har är att de väldigt lätt får fingeravtryck på utsidan av linsen och att det krävs viss idoghet för att gnugga bort dessa.


Pryl: Scott LCG Goggles
Pris: 1900:-
Linstyp: Sfärisk
Extralins: Ja
Testperiod: Mer än en säsong
Betyg: 8/10. Det enda som är minus är priset, men det är i klass med andra gogglar med samma funktioner så det är egentligen inte så mycket att orda om. Nya linser kostar mellan 500 och 700 spänn, vilket heller inte är värre än några andra.

Ytterligare information: Denna pryl har jag bekostat själv och recenserar helt på eget bevåg. Skulle jag i framtiden bli ombedd att testa/recensera prylar här på bloggen och få tillgång till dessa utan att betala så kommer detta isåfall framgå tydligt i texten.