Häromdagen snubblade jag över pistkartorna för säsongen 2015/16, och konstaterade att det i vinter kommer klämmas in ytterligare två pister i Val Thorens/Orelle. Precis som övriga skidområden i regionen är 3 Vallées oförmöget att expandera utanför nuvarande gränser, eftersom allt utanför gränserna består av nationalparken Vanoise. Enda möjligheten är alltså att köra pistmaskin och bygga liftar på fler ytor inne i själva skidområdet. Något säger mig att olika typer av åkare har olika uppfattningar om hur smart detta egentligen är.

För fyra år sedan byggdes Funitel de Thorens, som enligt mig inte åstadkom så mycket mer än att göra de bortersta delarna av Col-åket oförskämt lättillgängliga för knöggel. I vinter kommer en ny blå backe gå ner från Thorens-funitelens toppstation längs glaciärdalen nedanför Pointe de Bouchet för att sedan gå ihop med befintliga backar från Grand Fond mot Orelle. Backen har fått namnet Lory, efter passet längst in i dalen som heter Col de Pierre Lory.

På ett sätt: NAJS.

Den sega flackåkningen tillbaka mot liftarna efter att ha åkt Grand Fond eller Nordsidan kommer hädanefter inte vara en orgie i förvirrade skråspår, utan en bekväm utplattad autostrada.

På ett annat sätt: NÄÄJ.

Lä bli Orelle, det ska vara glest och precis som det alltid har varit. Det var illa nog att snabba upp Peyronliften och sätta upp den fåniga ziplinen.

Jaja.

Över till andra sidan Val Thorens, närmare bestämt gränslandet mot Les Menuires, där det tillkommer en röd nedfart som enligt kartan kommer följa befintlig backe från botten av Pulverimetern ner mot Menuires, för att efter ett tag vika av mot Plan de l’Eau istället.

Snöläget på denna sluttning brukar vad jag minns vara sådär, men det finns ju snökanoner så det är säkert inga problem egentligen. Detta tillskott är jag mer positiv till – det är skitsmart att binda samman solsidan med Plan de l’Eau, som fick en ny snabb lift i fjol. Det innebär att folk nu kan ta sig från Menuires/Meribel hela vägen till Caronkabinen utan att passera centrala Val Thorens, Nära Döden-backen och all trängsel det innebär. Smart tänkt.

Jag återkommer givetvis med en rapport om själva kvalitén på backarna så fort jag bara kan. Tills dess får ni hålla till godo med dem inritade på den nya pistkartan.

2016-ValThorens-Orelle-page-001

PS. Övriga områden i 3 Vallées kommer avhandlas vid ett senare tillfälle.