I tisdags morse, i strilande regn, packade vi in mig, Minna och en herrans massa saker i Winston, och satte kurs mot Val Thorens. Förutom några mindre stau i Tyskland, och två felkörningar (en norr om Frankfurt på grund av att något vi trodde var en avfart visade sig vara en motorvägskorsning, och en i Basel eftersom jag blev osäker på min magkänsla och litade inte på att den visste rätt väg till Geneve, vilket ledde till en timmes förvirring innan det visade sig att magkänslan hade haft rätt från början.. så går det ibland när en vägrar GPS, #pappasflicka) så rullade allting på väldigt bra, trots en hel del intensivt regnande och mycket trafik, särskilt dag ett. Det var helt klart värt att stanna och sova på motell utanför Mannheim också, även om vi var framme i Val Thorens först vid fyra på eftermiddagen så var det inte alls lika tröttande som att köra hela natten med halvtaskiga sovstunder i bilen.

Iallafall, solen sken när vi kom fram igår, och vi fick hjälp av Kevin och Johan med att kånka upp alla grejer till respektive lägenheter. För den som eventuellt är intresserad av detaljer kring hur jag bor så tänkte jag dra det i ett eget inlägg för jag orkar inte skriva om det nu. Jag bor i samma hus som i fjol, men en annan lägenhet. Här är litet men trivsamt, och det är väldigt praktiskt med faktiska fönster och utsikt mot Funitelen – det är bra för att bedöma vädret, för att sammanfatta det kort. Jag handlade mat, packade upp och organiserade mig och övervägde att gå bort till Frog, som i vanlig ordning är ensamt vattenhål på försäsongen, men insåg att jag var för trött för det så jag promenerade en kort sväng på byn, andades in lukten av snö, berg och vinter, och somnade till en film istället.

Idag har jag haft en slö morgon, jag övervägde att plocka fram skidorna och hudarna och traska upp i backen en bit, men bestämde mig för att strunta i det på grund av min obefintliga försäsongsträning. Skynda långsamt, liksom. Istället promenerade jag förbi det nya Centre Medical som håller på att byggas klart precis jämte mitt hus, och ut i backen vid botten av slalomstadion. Där höll två liftwaffar på att finjustera nåt i en av pylonerna till den nya stolliften som ersatt släpliften som servade slalombacken innan. Jag orkar inte riktigt förklara vad-hur och sådär nu, så det får nog också få ett eget inlägg när den liften väl öppnar. Hursomhelst så tappade den ena liftwaffen, han som var uppe i själva pylonen, en jättestor mutter som rullade iväg i full kareta nerför backen och stannade nästan borta vid pulkastugan, typ tvåhundra meter längre ner. Typiskt segt, men den andra liftwaffen hade som tur var en skoter så han slapp åtminstone traska bort för att fånga in den förrymda muttern.

Jag knallade vidare nerför nära-döden-backen, där skidskolorna höll på att montera upp sina respektive barnhagar med tillhörande rullband, och bort till P2 för att undersöka när jag skulle kunna få in Winston under tak. P2 var väldigt stängt, så på väg upp genom byn gick jag förbi turistbyrån för att kolla om de visste när P2 öppnar (lördag) och försäkra mig om att ingen skulle få för sig att bogsera bort honom innan dess.

Det är något visst med byn dagarna innan allting öppnar, det är något skyndsamt men ödsligt över tillvaron, och allting luktar sågspån och skoterbränsle. Butikernas fönster är övertäckta med papper och det lyser bara i enstaka fönster på kvällarna, det är något förväntansfullt över det. Jag vet inte riktigt, men jag tycker om det.

När jag hade promenerat färdigt gick jag ner till jobbet för att se om det var någon där – typ alla var där, så jag hängde där ett tag innan jag blev smått överväldigad av högfartskonversationen på den där typiska mixen av 80 procent danska och resten svenska som jag definitivt behöver några dagar till för att justera in huvudet på. Eftersom jag inte hade nåt bättre för mig drog jag ner till Moutiers och storhandlade, så nu har jag pasta och öl så det räcker för ett bra tag framöver. Det känns ändå bra att ha bunkrat lite, även om jag får p-mat. Dessutom tänker jag försöka nyttja mikrovågsugnarna i diverse värmestugor lite mer regelbundet, det var helt klart en av förra säsongens bästa idéer. Jag har ju till och med införskaffat en spork.

Nu ska jag snart traska över till Minna, hon har fått nåt recept på ingefärsdricka av sin mamma, och det tänkte vi försöka återskapa.. tydligen ska det vara nyttigt och bra mot förkylningar och sådär. Sen blir det nog en vända ner till Frog också, vi får se. Det blir nog inte så sent för mig, jag ska leka transferchaffis åt Nortlander imorgon eftermiddag och hämta två snubbar i Lyon, så jag kan inte dricka så värst mycket öl.