Med anledning av de senaste dagarnas nationella snöröjningsdebatt så kunde jag inte låta bli..

Fem dagar av sju är Val Thorens bilfritt. Eller ”bilfritt”, för fordon med tillstånd, typ bilar som tillhör verksamheter i byn och så, får parkera i byn oavsett veckodag. Men det är åtminstone bilfritt för veckisar, vilket är tur för annars hade hela byn varit ett enda stort parkeringskaos. Parkeringsgaragen är inte så fina att se på heller, men de tar åtminstone upp mindre yta.

Om det faller snö under de bilfria dagarna är snöröjningen på allmänna ytor avklarad så snabbt att en normalt morgontrött människa knappt märker av det. Det är bara fram med de stora, gula grävskoporna och skyffla ner all frusen nederbörd inklusive småmängder av skräp, spyor och hundbajs i floden, mer eller mindre. På med lite grus om väderleksrapporten motiverar det och så var det med den saken. Mycket smidigt.

Om det faller mycket snö på en fredagkväll, eller ännu värre – en lördag, då uppstår problem. För då är en massa snö-ovana veckisar påväg till och från byn, och inte nog med att de är ivägen för snöröjningsfordonen (plogar förekommer typ inte, det är mest grävskopor och snöslungor, därav ordet fordon) och parkerar på de mest intelligensbefriade ställen, ibland kör de dessutom fast eftersom de  inte orkat lägga på snökedjor, och då blir det ännu svårare för snöröjningen att komma fram.

Ser ni vart jag vill komma?

Det hjälper inte om Stockholms stad, län, vad sjutton som helst, så har femtusensjuhundraförtiotre snöplogar i fullt beredskapsläge från sista oktober till första maj, sålänge folk i länet är korkade/arroganta nog att tro att just de ska lyckas slira sig in från typ bortre Nacka till jobbet på andra sidan innerstan på sommardäck i trettio centimeter snö. Om åtskilliga tusen personer dessutom fattar samma korkade/arroganta beslut så är sannolikheten att åtminstone några av dessa pappskallar kommer blockera [valfri större infarts/genomfartsled] väldigt hög.

Och då kommer inte snöröjningen fram. Och då får folk vackert pulsa.

Ja, det suger att åka kollektivt när det är snökaos. Inte minst för alla dem som alltid åker kollektivt och plötsligt ska trängas med tokstollar som inte förstår hur reskassa funkar, och att det är kutym att ta av sig ryggsäcken i tunnelbanan, eftersom de bara åker kollektivt vid just snökaos. Ja, det blir trassel där också och du kommer försent till nåt viktigt. Ja, du kan behöva gå en bit eftersom bussen från där du bor till tunnelbanan eller pendeltåget kanske inte går. Ja, du får planera om ditt vardagspussel.

Men du blir åtminstone inte en jävla stoppkloss på Essingeleden som sedan gråter ut i ett indignerat Facebookinlägg för att du fått parkeringsböter för att du lämnat bilfan i snön efter åtta timmar, så att plogbilen fortfarande inte kommer förbi.

I korthet: folk som är dumma nog att bilpendla i snöstorm får för det första skylla sig själva, och för det andra har de noll rätt att gnälla på att snön inte tas bort. Den enda biltrafik som bör förekomma i snökaos är utryckningsfordon och möjligen personer/transporter som är långväga och därför har väldigt mycket svårare att planera om sin färd.